धर्म दर्शन वॉट्स्ऐप चैनल फॉलो करें Join Now

शेयर, लाइक या कॉमेंट जरूर करें!

संतान गोपाल स्तोत्रम् in Hindi/Sanskrit

श्रीशं कमलपत्राक्षं देवकीनन्दनं हरिम् ।
सुतसम्प्राप्तये कृष्णं नमामि मधुसूदनम् ॥1॥

नमाम्यहं वासुदेवं सुतसम्प्राप्तये हरिम् ।
यशोदांकगतं बालं गोपालं नन्दनन्दनम् ॥2॥

अस्माकं पुत्रलाभाय गोविन्दं मुनिवन्दितम् ।
नमाम्यहं वासुदेवं देवकीनन्दनं सदा ॥3॥

गोपालं डिम्भकं वन्दे कमलापतिमच्युतम् ।
पुत्रसम्प्राप्तये कृष्णं नमामि यदुपुंगवम् ॥4॥

पुत्रकामेष्टिफलदं कंजाक्षं कमलापतिम् ।
देवकीनन्दनं वन्दे सुतसम्प्राप्तये मम ॥5॥

पद्मापते पद्मनेत्र पद्मनाभ जनार्दन ।
देहि में तनयं श्रीश वासुदेव जगत्पते ॥6॥

यशोदांकगतं बालं गोविन्दं मुनिवन्दितम् ।
अस्माकं पुत्रलाभाय नमामि श्रीशमच्युतम् ॥7॥

श्रीपते देवदेवेश दीनार्तिहरणाच्युत ।
गोविन्द मे सुतं देहि नमामि त्वां जनार्दन ॥8॥

भक्तकामद गोविन्द भक्तं रक्ष शुभप्रद ।
देहि मे तनयं कृष्ण रुक्मिणीवल्लभ प्रभो ॥9॥

रुक्मिणीनाथ सर्वेश देहि मे तनयं सदा ।
भक्तमन्दार पद्माक्ष त्वामहं शरणं गत: ॥10॥

देवकीसुत गोविन्द वासुदेव जगत्पते ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥11॥

वासुदेव जगद्वन्द्य श्रीपते पुरुषोत्तम ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥12॥

कंजाक्ष कमलानाथ परकारुरुणिकोत्तम ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥13॥

लक्ष्मीपते पद्मनाभ मुकुन्द मुनिवन्दित ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥14॥

कार्यकारणरूपाय वासुदेवाय ते सदा ।
नमामि पुत्रलाभार्थं सुखदाय बुधाय ते ॥15॥

राजीवनेत्र श्रीराम रावणारे हरे कवे ।
तुभ्यं नमामि देवेश तनयं देहि मे हरे ॥16॥

अस्माकं पुत्रलाभाय भजामि त्वां जगत्पते ।
देहि मे तनयं कृष्ण वासुदेव रमापते ॥17॥

श्रीमानिनीमानचोर गोपीवस्त्रापहारक ।
देहि मे तनयं कृष्ण वासुदेव जगत्पते ॥18॥

अस्माकं पुत्रसम्प्राप्तिं कुरुष्व यदुनन्दन ।
रमापते वासुदेव मुकुन्द मुनिवन्दित ॥19॥

वासुदेव सुतं देहि तनयं देहि माधव ।
पुत्रं मे देहि श्रीकृष्ण वत्सं देहि महाप्रभो ॥20॥

डिम्भकं देहि श्रीकृष्ण आत्मजं देहि राघव ।
भक्तमन्दार मे देहि तनयं नन्दनन्दन ॥21॥

नन्दनं देहि मे कृष्ण वासुदेव जगत्पते ।
कमलानाथ गोविन्द मुकुन्द मुनिवन्दित ॥22॥

अन्यथा शरणं नास्ति त्वमेव शरणं मम ।
सुतं देहि श्रियं देहि श्रियं पुत्रं प्रदेहि मे ॥23॥

यशोदास्तन्यपानज्ञं पिबन्तं यदुनन्दनम् ।
वन्देsहं पुत्रलाभार्थं कपिलाक्षं हरिं सदा ॥24॥

नन्दनन्दन देवेश नन्दनं देहि मे प्रभो ।
रमापते वासुदेव श्रियं पुत्रं जगत्पते ॥25॥

पुत्रं श्रियं श्रियं पुत्रं पुत्रं मे देहि माधव ।
अस्माकं दीनवाक्यस्य अवधारय श्रीपते ॥26॥

गोपालडिम्भ गोविन्द वासुदेव रमापते ।
अस्माकं डिम्भकं देहि श्रियं देहि जगत्पते ॥27॥

मद्वांछितफलं देहि देवकीनन्दनाच्युत ।
मम पुत्रार्थितं धन्यं कुरुष्व यदुनन्दन ॥28॥

याचेsहं त्वां श्रियं पुत्रं देहि मे पुत्रसम्पदम् ।
भक्तचिन्तामणे राम कल्पवृक्ष महाप्रभो ॥29॥

आत्मजं नन्दनं पुत्रं कुमारं डिम्भकं सुतम् ।
अर्भकं तनयं देहि सदा मे रघुनन्दन ॥30॥

वन्दे सन्तानगोपालं माधवं भक्तकामदम् ।
अस्माकं पुत्रसम्प्राप्त्यै सदा गोविन्दच्युतम् ॥31॥

ऊँकारयुक्तं गोपालं श्रीयुक्तं यदुनन्दनम् ।
कलींयुक्तं देवकीपुत्रं नमामि यदुनायकम् ॥32॥

वासुदेव मुकुन्देश गोविन्द माधवाच्युत ।
देहि मे तनयं कृष्ण रमानाथ महाप्रभो ॥33॥

राजीवनेत्र गोविन्द कपिलाक्ष हरे प्रभो ।
समस्तकाम्यवरद देहि मे तनयं सदा ॥34॥

अब्जपद्मनिभं पद्मवृन्दरूप जगत्पते ।
देहि मे वरसत्पुत्रं रमानायक माधव ॥35॥

नन्दपाल धरापाल गोविन्द यदुनन्दन ।
देहि मे तनयं कृष्ण रुक्मिणीवल्लभ प्रभो ॥36॥

दासमन्दार गोविन्द मुकुन्द माधवाच्युत ।
गोपाल पुण्डरीकाक्ष देहि मे तनयं श्रियम् ॥37॥

यदुनायक पद्मेश नन्दगोपवधूसुत ।
देहि मे तनयं कृष्ण श्रीधर प्राणनायक ॥38॥

अस्माकं वांछितं देहि देहि पुत्रं रमापते ।
भगवन् कृष्ण सर्वेश वासुदेव जगत्पते ॥39॥

रमाहृदयसम्भार सत्यभामामन:प्रिय ।
देहि मे तनयं कृष्ण रुक्मिणीवल्लभ प्रभो ॥40॥

चन्द्रसूर्याक्ष गोविन्द पुण्डरीकाक्ष माधव ।
अस्माकं भाग्यसत्पुत्रं देहि देव जगत्पते ॥41॥

कारुण्यरूप पद्माक्ष पद्मनाभसमर्चित ।
देहि मे तनयं कृष्ण देवकीनन्दनन्दन ॥42॥

देवकीसुत श्रीनाथ वासुदेव जगत्पते ।
समस्तकामफलद देहि मे तनयं सदा ॥43॥

भक्तमन्दार गम्भीर शंकराच्युत माधव ।
देहि मे तनयं गोपबालवत्सल श्रीपते ॥44॥

श्रीपते वासुदेवेश देवकीप्रियनन्दन ।
भक्तमन्दार मे देहि तनयं जगतां प्रभो ॥45॥

जगन्नाथ रमानाथ भूमिनाथ दयानिधे ।
वासुदेवेश सर्वेश देहि मे तनयं प्रभो ॥46॥

श्रीनाथ कमलपत्राक्ष वासुदेव जगत्पते ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥47॥

दासमन्दार गोविन्द भक्तचिन्तामणे प्रभो ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥48॥

गोविन्द पुण्डरीकाक्ष रमानाथ महाप्रभो ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥49॥

श्रीनाथ कमलपत्राक्ष गोविन्द मधुसूदन ।
मत्पुत्रफलसिद्धयर्थं भजामि त्वां जनार्दन ॥50॥

स्तन्यं पिबन्तं जननीमुखाम्बुजं
विलोक्य मन्दस्मितमुज्ज्वलांगम् ।
स्पृशन्तमन्यस्तनमंगुलीभि-
र्वन्दे यशोदांकगतं मुकुन्दम् ॥51॥

याचेsहं पुत्रसन्तानं भवन्तं पद्मलोचन ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥52॥

अस्माकं पुत्रसम्पत्तेश्चिन्तयामि जगत्पते ।
शीघ्रं मे देहि दातव्यं भवता मुनिवन्दित ॥53॥

वासुदेव जगन्नाथ श्रीपते पुरुषोत्तम ।
कुरु मां पुत्रदत्तं च कृष्ण देवेन्द्रपूजित ॥54॥

कुरु मां पुत्रदत्तं च यशोदाप्रियनन्दन ।
मह्यं च पुत्रसंतानं दातव्यं भवता हरे ॥55॥

वासुदेव जगन्नाथ गोविन्द देवकीसुत ।
देहि मे तनयं राम कौसल्याप्रियनन्दन ॥56॥

पद्मपत्राक्ष गोविन्द विष्णो वामन माधव ।
देहि मे तनयं सीताप्राणनायक राघव ॥57॥

कंजाक्ष कृष्ण देवेन्द्रमण्डित मुनिवन्दित ।
लक्ष्मणाग्रज श्रीराम देहि मे तनयं सदा ॥58॥

देहि मे तनयं राम दशरथप्रियनन्दन ।
सीतानायक कंजाक्ष मुचुकुन्दवरप्रद ॥59॥

विभीषणस्य या लंका प्रदत्ता भवता पुरा ।
अस्माकं तत्प्रकारेण तनयं देहि माधव ॥60॥

भवदीयपदाम्भोजे चिन्तयामि निरन्तरम् ।
देहि मे तनयं सीताप्राणवल्लभ राघव ॥61॥

राम मत्काम्यवरद पुत्रोत्पत्तिफलप्रद ।
देहि मे तनयं श्रीश कमलासनवन्दित ॥62॥

राम राघव सीतेश लक्ष्मणानुज देहि मे ।
भाग्यवत्पुत्रसंतानं दशरथात्मज श्रीपते ॥63॥

देवकीगर्भसंजात यशोदाप्रियनन्दन ।
देहि मे तनयं राम कृष्ण गोपाल माधव ॥64॥

कृष्ण माधव गोविन्द वामनाच्युत शंकर ।
देहि मे तनयं श्रीश गोपबालकनायक ॥65॥

गोपबालमहाधन्य गोविन्दाच्युत माधव ।
देहि मे तनयं कृष्ण वासुदेव जगत्पते ॥66॥

दिशतु दिशतु पुत्रं देवकीनन्दनोsयं
दिशतु दिशतु शीघ्रं भाग्यवत्पुत्रलाभम् ।
दिशति दिशतु श्रीशो राघवो रामचन्द्रो
दिशतु दिशतु पुत्रं वंशविस्तारहेतो: ॥67॥

दीयतां वासुदेवेन तनयो मत्प्रिय: सुत: ।
कुमारो नन्दन: सीतानायकेन सदा मम ॥68॥

राम राघव गोविन्द देवकीसुत माधव ।
देहि मे तनयं श्रीश गोपबालकनायक ॥69॥

वंशविस्तारकं पुत्रं देहि मे मधुसूदन ।
सुतं देहि सुतं देहि त्वामहं शरणं गत: ॥70॥

ममाभीष्टसुतं देहि कंसारे माधवाच्युत ।
सुतं देहि सुतं देहि त्वामहं शरणं गत: ॥71॥

चन्द्रार्ककल्पपर्यन्तं तनयं देहि माधव ।
सुतं देहि सुतं देहि त्वामहं शरणं गत: ॥72॥

विद्यावन्तं बुद्धिमन्तं श्रीमन्तं तनयं सदा ।
देहि मे तनयं कृष्ण देवकीनन्दन प्रभो ॥73॥

नमामि त्वां पद्मनेत्र सुतलाभाय कामदम् ।
मुकुन्दं पुण्डरीकाक्षं गोविन्दं मधुसूदनम् ॥74॥

भगवन कृष्ण गोविन्द सर्वकामफलप्रद ।
देहि मे तनयं स्वामिंस्त्वामहं शरणं गत: ॥75॥

स्वामिंस्त्वं भगवन् राम कृष्ण माधव कामद ।
देहि मे तनयं नित्यं त्वामहं शरणं गत: ॥76॥

तनयं देहि गोविन्द कंजाक्ष कमलापते ।
सुतं देहि सुतं देहि त्वामहं शरणं गत: ॥77॥

पद्मापते पद्मनेत्र प्रद्युम्नजनक प्रभो ।
सुतं देहि सुतं देहि त्वामहं शरणं गत: ॥78॥

शंखचक्रगदाखड्गशांर्गपाणे रमापते ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥79॥

नारायण रमानाथ राजीवपत्रलोचन ।
सुतं मे देहि देवेश पद्मपद्मानुवन्दित ॥80॥

राम राघव गोविन्द देवकीवरनन्दन ।
रुक्मिणीनाथ सर्वेश नारदादिसुरार्चित ॥81॥

देवकीसुत गोविन्द वासुदेव जगत्पते ।
देहि मे तनयं श्रीश गोपबालकनायक ॥82॥

मुनिवन्दित गोविन्द रुक्मिणीवल्लभ प्रभो ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥83॥

गोपिकार्जितपंकेजमरन्दासक्तमानस ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥84॥

रमाहृदयपंकेजलोल माधव कामद ।
ममाभीष्टसुतं देहि त्वामहं शरणं गत: ॥85॥

वासुदेव रमानाथ दासानां मंगलप्रद ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥86॥

कल्याणप्रद गोविन्द मुरारे मुनिवन्दित ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥87॥

पुत्रप्रद मुकुन्देश रुक्मिणीवल्लभ प्रभो ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥88॥

पुण्डरीकाक्ष गोविन्द वासुदेव जगत्पते ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥89॥

दयानिधे वासुदेव मुकुन्द मुनिवन्दित ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥90॥

पुत्रसम्पत्प्रदातारं गोविन्दं देवपूजितम् ।
वन्दामहे सदा कृष्णं पुत्रलाभप्रदायिनम् ॥91॥

कारुण्यनिधये गोपीवल्लभाय मुरारये ।
नमस्ते पुत्रलाभार्थं देहि मे तनयं विभो ॥92॥

नमस्तस्मै रमेशाय रुक्मिणीवल्लभाय ते ।
देहि मे तनयं श्रीश गोपबालकनायक ॥93॥

नमस्ते वासुदेवाय नित्यश्रीकामुकाय च ।
पुत्रदाय च सर्पेन्द्रशायिने रंगशायिने ॥94॥

रंगशायिन् रमानाथ मंगलप्रद माधव ।
देहि मे तनयं श्रीश गोपबालकनायक ॥95॥

दासस्य मे सुतं देहि दीनमन्दार राघव ।
सुतं देहि सुतं देहि पुत्रं देहि रमापते ॥96॥

यशोदातनयाभीष्टपुत्रदानरत: सदा ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥97॥

मदिष्टदेव गोविन्द वासुदेव जनार्दन ।
देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥98॥

नीतिमान् धनवान् पुत्रो विद्यावांश्च प्रजायते ।
भगवंस्त्वत्कृपायाश्च वासुदेवेन्द्रपूजित ॥99॥

य: पठेत् पुत्रशतकं सोsपि सत्पुत्रवान् भवेत् ।
श्रीवासुदेवकथितं स्तोत्ररत्नं सुखाय च ॥100॥

जपकाले पठेन्नित्यं पुत्रलाभं धनं श्रियम् ।
ऎश्वर्यं राजसम्मानं सद्यो याति न संशय: ॥101॥

Santan Gopal Stotra in English

Shrishaṃ kamalapatrākṣaṃ devakīnandanaṃ harim।
Sutasamprāptaye kṛṣṇaṃ namāmi madhusūdanam ॥1॥

Namāmyahaṃ vāsudevaṃ sutasamprāptaye harim।
Yaśodāṅkagataṃ bālaṃ gopālaṃ nandanandanam ॥2॥

Asmākaṃ putralābhāya govindaṃ munivanditam।
Namāmyahaṃ vāsudevaṃ devakīnandanaṃ sadā ॥3॥

Gopālaṃ ḍimbhakaṃ vande kamalāpatimacyutam।
Putrasamprāptaye kṛṣṇaṃ namāmi yadupuṅgavam ॥4॥

Putrakāmeṣṭiphaladaṃ kaṃjākṣaṃ kamalāpatim।
Devakīnandanaṃ vande sutasamprāptaye mama ॥5॥

Padmāpate padmanetra padmanābha janārdana।
Dehi me tanayaṃ śrīśa vāsudeva jagatpate ॥6॥

Yaśodāṅkagataṃ bālaṃ govindaṃ munivanditam।
Asmākaṃ putralābhāya namāmi śrīśamacyutam ॥7॥

Śrīpate devadeveśa dīnārtiharaṇācyuta।
Govinda me sutaṃ dehi namāmi tvāṃ janārdana ॥8॥

Bhaktakāmada govinda bhaktaṃ rakṣa śubhaprada।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa rukmiṇīvallabha prabho ॥9॥

Rukmiṇīnātha sarveśa dehi me tanayaṃ sadā।
Bhaktamandāra padmākṣa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥10॥

Devakīsuta govinda vāsudeva jagatpate।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥11॥

Vāsudeva jagadvandya śrīpate puruṣottama।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥12॥

Kaṃjākṣa kamalānātha parakāruruṇikottama।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥13॥

Lakṣmīpate padmanābha mukunda munivandita।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥14॥

Kāryakāraṇarūpāya vāsudevāya te sadā।
Namāmi putralābhārthaṃ sukhadāya budhāya te ॥15॥

Rājīvnetra śrīrāma rāvaṇāre hare kave।
Tubhyaṃ namāmi deveśa tanayaṃ dehi me hare ॥16॥

Asmākaṃ putralābhāya bhajāmi tvāṃ jagatpate।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa vāsudeva ramāpate ॥17॥

Śrīmaninīmānacora gopīvastrāpahāraka।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa vāsudeva jagatpate ॥18॥

Asmākaṃ putrasamprāptiṃ kuruṣva yadunandana।
Ramāpate vāsudeva mukunda munivandita ॥19॥

Vāsudeva sutaṃ dehi tanayaṃ dehi mādhava।
Putraṃ me dehi śrīkṛṣṇa vatsaṃ dehi mahāprabho ॥20॥

Ḍimbhakaṃ dehi śrīkṛṣṇa ātmajaṃ dehi rāghava।
Bhaktamandāra me dehi tanayaṃ nandanandana ॥21॥

Nandanaṃ dehi me kṛṣṇa vāsudeva jagatpate।
Kamalānātha govinda mukunda munivandita ॥22॥

Anyanthā śaraṇaṃ nāsti tvameva śaraṇaṃ mama।
Sutaṃ dehi śriyaṃ dehi śriyaṃ putraṃ pradehi me ॥23॥

Yaśodāstanapānajñaṃ pibantaṃ yadunandanam।
Vande’haṃ putralābhārthaṃ kapilākṣaṃ hariṃ sadā ॥24॥

Nandanandana deveśa nandanaṃ dehi me prabho।
Ramāpate vāsudeva śriyaṃ putraṃ jagatpate ॥25॥

Putraṃ śriyaṃ śriyaṃ putraṃ putraṃ me dehi mādhava।
Asmākaṃ dīnavākyasya avadhāraya śrīpate ॥26॥

Gopālaḍimba govinda vāsudeva ramāpate।
Asmākaṃ ḍimbhakaṃ dehi śriyaṃ dehi jagatpate ॥27॥

Madvāñchitaphalaṃ dehi devakīnandanācyuta।
Mama putrārthitaṃ dhanyaṃ kuruṣva yadunandana ॥28॥

Yāce’haṃ tvāṃ śriyaṃ putraṃ dehi me putrasampadam।
Bhaktacintāmaṇe rāma kalpavṛkṣa mahāprabho ॥29॥

Ātmajaṃ nandanaṃ putraṃ kumāraṃ ḍimbhakaṃ sutam।
Arbhakaṃ tanayaṃ dehi sadā me raghunandana ॥30॥

Vande santānagopālaṃ mādhavaṃ bhaktakāmadam।
Asmākaṃ putrasamprāptyai sadā govindacyutam ॥31॥

Ūṃkārayuktaṃ gopālaṃ śrīyuktaṃ yadunandanam।
Kalīmyuktaṃ devakīputraṃ namāmi yadunāyakam ॥32॥

Vāsudeva mukundeśa govinda mādhavācyuta।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa ramānātha mahāprabho ॥33॥

Rājīvnetra govinda kapilākṣa hare prabho।
Samastakāmyavarada dehi me tanayaṃ sadā ॥34॥

Abjapadmanibhaṃ padmavṛndarūpa jagatpate।
Dehi me varasatputraṃ ramānāyaka mādhava ॥35॥

Nandapāla dharāpāla govinda yadunandana।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa rukmiṇīvallabha prabho ॥36॥

Dāsamandāra govinda mukunda mādhavācyuta।
Gopāla puṇḍarīkākṣa dehi me tanayaṃ śriyam ॥37॥

Yadunāyaka padmeśa nandagopavadhūsuta।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa śrīdhara prāṇanāyaka ॥38॥

Asmākaṃ vāñchitaṃ dehi dehi putraṃ ramāpate।
Bhagavan kṛṣṇa sarveśa vāsudeva jagatpate ॥39॥

Ramāhṛdayasambhāra satyabhāmāmanaḥpriya।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa rukmiṇīvallabha prabho ॥40॥

Candrasūryākṣa govinda puṇḍarīkākṣa mādhava।
Asmākaṃ bhāgyasatputraṃ dehi deva jagatpate ॥41॥

Kāruṇyarūpa padmākṣa padmanābhasamarcita।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa devakīnandanandana ॥42॥

Devakīsuta śrīnātha vāsudeva jagatpate।
Samastakāmaphalada dehi me tanayaṃ sadā ॥43॥

Bhaktamandāra gambhīra śaṃkarācyuta mādhava।
Dehi me tanayaṃ gopabālavatsala śrīpate ॥44॥

Śrīpate vāsudeveśa devakīpriyanandana।
Bhaktamandāra me dehi tanayaṃ jagatāṃ prabho ॥45॥

Jagannātha ramānātha bhūminātha dayānidhe।
Vāsudeveśa sarveśa dehi me tanayaṃ prabho ॥46॥

Śrīnātha kamalapatrākṣa vāsudeva jagatpate।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥47॥

Dāsamandāra govinda bhaktacintāmaṇe prabho।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥48॥

Govinda puṇḍarīkākṣa ramānātha mahāprabho।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥49॥

Śrīnātha kamalapatrākṣa govinda madhusūdana।
Matputraphalasiddhyarthaṃ bhajāmi tvāṃ janārdana ॥50॥

Stanyaṃ pibantaṃ jananīmukhāmbujaṃ
Vilokya mandasmitamujjvalāṅgam।
Spṛśantamanyastanamāṅgulībhiḥ
Vande yaśodāṅkagataṃ mukundam ॥51॥

Yāce’haṃ putrasantānaṃ bhavantaṃ padmalocana।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥52॥

Asmākaṃ putrasampatteścintayāmi jagatpate।
Śīghraṃ me dehi dātavyaṃ bhavatā munivandita ॥53॥

Vāsudeva jagannātha śrīpate puruṣottama।
Kuru māṃ putradattaṃ ca kṛṣṇa devendrapūjita ॥54॥

Kuru māṃ putradattaṃ ca yaśodāpriyanandana।
Mahyaṃ ca putrasaṃtānaṃ dātavyaṃ bhavatā hare ॥55॥

Vāsudeva jagannātha govinda devakīsuta।
Dehi me tanayaṃ rāma kausalyāpriyanandana ॥56॥

Padmapatrākṣa govinda viṣṇo vāmana mādhava।
Dehi me tanayaṃ sītāprāṇanāyaka rāghava ॥57॥

Kaṃjākṣa kṛṣṇa devendramaṇḍita munivandita।
Lakṣmaṇāgraja śrīrāma dehi me tanayaṃ sadā ॥58॥

Dehi me tanayaṃ rāma daśarathapriyanandana।
Sītānāyaka kaṃjākṣa mucukundavaraprada ॥59॥

Vibhīṣaṇasya yā laṅkā pradattā bhavatā purā।
Asmākaṃ tatprakāreṇa tanayaṃ dehi mādhava ॥60॥

Bhavadīyapadāmbhoje cintayāmi nirantaram।
Dehi me tanayaṃ sītāprāṇavallabha rāghava ॥61॥

Rāma matkāmyavarada putrotpattiphalaprada।
Dehi me tanayaṃ śrīśa kamalāsanavandita ॥62॥

Rāma rāghava sīteśa lakṣmaṇānuja dehi me।
Bhāgyavatputrasaṃtānaṃ daśarathātmaja śrīpate ॥63॥

Devakīgarbhasaṃjāta yaśodāpriyanandana।
Dehi me tanayaṃ rāma kṛṣṇa gopāla mādhava ॥64॥

Kṛṣṇa mādhava govinda vāmanācyuta śaṃkara।
Dehi me tanayaṃ śrīśa gopabālakanāyaka ॥65॥

Gopabālamahādhanya govindācyuta mādhava।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa vāsudeva jagatpate ॥66॥

Diśatu diśatu putraṃ devakīnandanoyaṃ।
Diśatu diśatu śīghraṃ bhāgyavatputralābham।
Diśati diśatu śrīśo rāghavo rāmacandro।
Diśatu diśatu putraṃ vaṃśavistārahetoḥ ॥67॥

Dīyatāṃ vāsudevena tanayo matpriyaḥ sutaḥ।
Kumāro nandanaḥ sītānāyakena sadā mama ॥68॥

Rāma rāghava govinda devakīsuta mādhava।
Dehi me tanayaṃ śrīśa gopabālakanāyaka ॥69॥

Vaṃśavistārakaṃ putraṃ dehi me madhusūdana।
Sutaṃ dehi sutaṃ dehi tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥70॥

Mamābhīṣṭasutaṃ dehi kaṃsāre mādhavācyuta।
Sutaṃ dehi sutaṃ dehi tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥71॥

Candrārkakalpaparyantaṃ tanayaṃ dehi mādhava।
Sutaṃ dehi sutaṃ dehi tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥72॥

Vidyāvantaṃ buddhimantaṃ śrīmantaṃ tanayaṃ sadā।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa devakīnandana prabho ॥73॥

Namāmi tvāṃ padmanetra sutalābhāya kāmadam।
Mukundaṃ puṇḍarīkākṣaṃ govindaṃ madhusūdanam ॥74॥

Bhagavan kṛṣṇa govinda sarvakāmaphalaprada।
Dehi me tanayaṃ svāminstvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥75॥

Svāminstvaṃ bhagavan rāma kṛṣṇa mādhava kāmada।
Dehi me tanayaṃ nityaṃ tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥76॥

Tanayaṃ dehi govinda kaṃjākṣa kamalāpate।
Sutaṃ dehi sutaṃ dehi tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥77॥

Padmāpate padmanetra pradyumnajanaka prabho।
Sutaṃ dehi sutaṃ dehi tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥78॥

Śaṅkhacakragadākhaḍgaśāṃrgapāṇe ramāpate।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥79॥

Nārāyaṇa ramānātha rājīvapatralocana।
Sutaṃ me dehi deveśa padmapadmānuvandita ॥80॥

Rāma rāghava govinda devakīvara nandana।
Rukmiṇīnātha sarveśa nāradādi surārcita ॥81॥

Devakīsuta govinda vāsudeva jagatpate।
Dehi me tanayaṃ śrīśa gopabālakanāyaka ॥82॥

Munivandita govinda rukmiṇīvallabha prabho।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥83॥

Gopikārjitapaṅkeja marandāsakta mānasa।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥84॥

Ramāhṛdayapaṅkeja lola mādhava kāmada।
Mamābhīṣṭasutaṃ dehi tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥85॥

Vāsudeva ramānātha dāsānāṃ maṅgalaprada।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥86॥

Kalyāṇaprada govinda murāre munivandita।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥87॥

Putraprada mukundeśa rukmiṇīvallabha prabho।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥88॥

Puṇḍarīkākṣa govinda vāsudeva jagatpate।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥89॥

Dayānidhe vāsudeva mukunda munivandita।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥90॥

Putrasampatpradātāraṃ govindaṃ devapūjitam।
Vandāmahe sadā kṛṣṇaṃ putralābhapradāyinam ॥91॥

Kāruṇyanidhaye gopīvallabhāya murāraye।
Namaste putralābhārthaṃ dehi me tanayaṃ vibho ॥92॥

Namastasmai rameśāya rukmiṇīvallabhāya te।
Dehi me tanayaṃ śrīśa gopabālakanāyaka ॥93॥

Namaste vāsudevāya nityaśrīkāmukāya ca।
Putradāya ca sarpendraśāyine raṅgaśāyine ॥94॥

Raṅgaśāyin rameśāya maṅgalaprada mādhava।
Dehi me tanayaṃ śrīśa gopabālakanāyaka ॥95॥

Dāsasya me sutaṃ dehi dīnamandāra rāghava।
Sutaṃ dehi sutaṃ dehi putraṃ dehi ramāpate ॥96॥

Yaśodātanayābhīṣṭa putradānarataḥ sadā।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥97॥

Madiṣṭadeva govinda vāsudeva janārdana।
Dehi me tanayaṃ kṛṣṇa tvāmahaṃ śaraṇaṃ gataḥ ॥98॥

Nītimān dhanavān putro vidyāvāṃśca prajāyate।
Bhagavaṃstvarkṛpāyāśca vāsudevendrapūjita ॥99॥

Yaḥ paṭhet putraśatakaṃ so’pi satputravān bhavet।
Śrīvāsudevakathitaṃ stotraratnaṃ sukhāya ca ॥100॥

Japakāle paṭhennityaṃ putralābhaṃ dhanaṃ śriyam।
Aiśvaryaṃ rājasammānaṃ sadyo yāti na saṃśayaḥ ॥101॥

॥ iti śrīvāsudevakṛtaṃ putraśatakam sampūrṇam ॥

संतान गोपाल स्तोत्र PDF Download

श्री कृष्ण के संतान गोपाल स्तोत्र का अर्थ

श्रीशं कमलपत्राक्षं देवकीनन्दनं हरिम् । सुतसम्प्राप्तये कृष्णं नमामि मधुसूदनम् ॥1॥

यह श्लोक भगवान श्रीकृष्ण की स्तुति करता है। श्री कृष्ण को “कमल के पत्ते के समान आँखों वाले” कहा गया है, जो देवकी के पुत्र हैं और मधुसूदन (राक्षस मधु का संहारक) के रूप में प्रसिद्ध हैं। इसमें भक्ति के साथ प्रार्थना की जा रही है कि भगवान कृपा कर संतान का आशीर्वाद प्रदान करें।

नमाम्यहं वासुदेवं सुतसम्प्राप्तये हरिम् । यशोदांकगतं बालं गोपालं नन्दनन्दनम् ॥2॥

इस श्लोक में भगवान वासुदेव (श्रीकृष्ण) को नमन किया जा रहा है, जो माता यशोदा की गोद में बालक रूप में निवास करते थे। वे गोपों के रक्षक और नन्द बाबा के पुत्र हैं। श्लोक का उद्देश्य भगवान से पुत्र प्राप्ति की कामना है।

अस्माकं पुत्रलाभाय गोविन्दं मुनिवन्दितम् । नमाम्यहं वासुदेवं देवकीनन्दनं सदा ॥3॥

इस श्लोक में भगवान गोविन्द (श्रीकृष्ण) की स्तुति की जा रही है, जिन्हें ऋषि-मुनि भी वंदन करते हैं। भक्ति भाव से भगवान श्रीकृष्ण से पुत्र प्राप्ति के लिए आशीर्वाद माँगा जा रहा है। भगवान वासुदेव को सदा नमस्कार किया जाता है।

गोपालं डिम्भकं वन्दे कमलापतिमच्युतम् । पुत्रसम्प्राप्तये कृष्णं नमामि यदुपुंगवम् ॥4॥

इस श्लोक में भगवान गोपाल (गायों के रक्षक) की वंदना की जा रही है। उन्हें कमलापति (लक्ष्मीपति) और अच्युत (अविनाशी) के रूप में जाना जाता है। भगवान श्रीकृष्ण को यदुवंश का श्रेष्ठ कहा गया है, और उनसे पुत्र प्राप्ति की प्रार्थना की जा रही है।

पुत्रकामेष्टिफलदं कंजाक्षं कमलापतिम् । देवकीनन्दनं वन्दे सुतसम्प्राप्तये मम ॥5॥

इस श्लोक में श्रीकृष्ण को पुत्र कामना की पूर्ति करने वाला कहा गया है। भगवान को कमल नेत्रों वाला और देवकी के पुत्र के रूप में पूजा जाता है। इस श्लोक के माध्यम से भगवान से पुत्र सुख की याचना की जा रही है।

पद्मापते पद्मनेत्र पद्मनाभ जनार्दन । देहि में तनयं श्रीश वासुदेव जगत्पते ॥6॥

यहाँ भगवान को पद्मा के पति (लक्ष्मीपति), कमल नेत्रों वाले और पद्मनाभ (नाभि से कमल उत्पन्न) कहा गया है। उनसे प्रार्थना की जा रही है कि वे पुत्र का आशीर्वाद प्रदान करें। भगवान वासुदेव को जगत के स्वामी कहा गया है।

यशोदांकगतं बालं गोविन्दं मुनिवन्दितम् । अस्माकं पुत्रलाभाय नमामि श्रीशमच्युतम् ॥7॥

इस श्लोक में भगवान गोविन्द को माता यशोदा की गोद में खेलने वाले बालक रूप में पूजा जा रहा है। मुनि-मुनिवंदित भगवान से पुत्र सुख की कामना की जा रही है। भगवान श्रीश अच्युत (अविनाशी) को इस श्लोक के माध्यम से वंदना की जा रही है।

श्रीपते देवदेवेश दीनार्तिहरणाच्युत । गोविन्द मे सुतं देहि नमामि त्वां जनार्दन ॥8॥

यहाँ भगवान श्रीपति (लक्ष्मीपति) को देवों के स्वामी और दीनों के कष्टों को हरने वाले के रूप में वर्णित किया गया है। उनसे प्रार्थना की जा रही है कि वे संतान सुख प्रदान करें। भगवान जनार्दन (संसार का पालन करने वाले) की स्तुति की जा रही है।

भक्तकामद गोविन्द भक्तं रक्ष शुभप्रद । देहि मे तनयं कृष्ण रुक्मिणीवल्लभ प्रभो ॥9॥

इस श्लोक में भगवान गोविन्द को भक्तों की कामनाओं की पूर्ति करने वाले और रुक्मिणी के प्रिय कहा गया है। उनसे संतान का आशीर्वाद माँगा जा रहा है। भगवान से यह याचना की जा रही है कि वे अपने भक्त की रक्षा करें और उसे शुभ फल दें।

रुक्मिणीनाथ सर्वेश देहि मे तनयं सदा । भक्तमन्दार पद्माक्ष त्वामहं शरणं गत: ॥10॥

यहाँ भगवान रुक्मिणी के पति और समस्त जगत के स्वामी के रूप में वर्णित किए गए हैं। उनसे प्रार्थना की जा रही है कि वे संतान सुख प्रदान करें। भक्त उनके मंदार वृक्ष (इच्छापूर्ति करने वाला वृक्ष) के समान मानते हैं और भगवान की शरण में आते हैं।

देवकीसुत गोविन्द वासुदेव जगत्पते । देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥11॥

इस श्लोक में भगवान को देवकी के पुत्र और जगत के स्वामी के रूप में पूजा जा रहा है। उनसे संतान सुख प्राप्ति की याचना की जा रही है। भगवान की शरण में आने पर मनुष्य को अपने सभी कष्टों से मुक्ति मिलती है।

वासुदेव जगद्वन्द्य श्रीपते पुरुषोत्तम । देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥12॥

इस श्लोक में भगवान वासुदेव को जगत के द्वारा वंदित कहा गया है, जो श्रीपति (लक्ष्मीपति) और पुरुषोत्तम (श्रेष्ठ पुरुष) हैं। उनसे प्रार्थना की जा रही है कि वे पुत्र का आशीर्वाद दें। भक्त भगवान की शरण में आकर अपने जीवन में सुख और संतोष प्राप्त करने की इच्छा रखते हैं।

कंजाक्ष कमलानाथ परकारुरुणिकोत्तम । देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥13॥

इस श्लोक में भगवान श्रीकृष्ण को कमल की तरह सुंदर नेत्रों वाले और कमलापति कहा गया है। उनकी करुणा का वर्णन किया गया है और उनसे पुत्र प्राप्ति की प्रार्थना की जा रही है। भक्त भगवान की शरण में जाकर अपने कष्टों से मुक्ति की कामना करता है।

लक्ष्मीपते पद्मनाभ मुकुन्द मुनिवन्दित । देहि मे तनयं कृष्ण त्वामहं शरणं गत: ॥14॥

यहाँ भगवान को लक्ष्मीपति, पद्मनाभ (जिनकी नाभि से कमल उत्पन्न हुआ) और मुकुंद (जो मोक्ष देने वाले हैं) कहा गया है। उनसे संतान का आशीर्वाद माँगा जा रहा है। भगवान से आश्रय लेते हुए भक्तों ने अपनी आस्था व्यक्त की है, जो उन्हें मोक्ष की ओर ले जाती है।

कार्यकारणरूपाय वासुदेवाय ते सदा । नमामि पुत्रलाभार्थं सुखदाय बुधाय ते ॥15॥

इस श्लोक में भगवान श्रीकृष्ण को कार्य और कारण के रूप में देखा गया है। उनका वासुदेव नाम लिया गया है और उनसे पुत्र प्राप्ति की प्रार्थना की गई है। भगवान को सुख और बुद्धि के दाता के रूप में स्तुति की गई है।

राजीवनेत्र श्रीराम रावणारे हरे कवे । तुभ्यं नमामि देवेश तनयं देहि मे हरे ॥16॥

यहाँ भगवान श्रीराम की स्तुति की जा रही है, जिन्हें रावण का शत्रु और कवियों के हृदय में स्थान पाने वाले कहा गया है। उनसे प्रार्थना की जा रही है कि वे संतान का आशीर्वाद प्रदान करें। भगवान श्रीराम को दिव्य शक्ति के स्वामी के रूप में पूजा जा रहा है।

अस्माकं पुत्रलाभाय भजामि त्वां जगत्पते । देहि मे तनयं कृष्ण वासुदेव रमापते ॥17॥

इस श्लोक में भगवान श्रीकृष्ण को जगत्पति (संसार के स्वामी) कहा गया है। भक्त उनके प्रति भक्ति भाव से जुड़कर पुत्र प्राप्ति की कामना कर रहा है। भगवान को रमापति (लक्ष्मीपति) और वासुदेव के रूप में पूजा जा रहा है।

श्रीमानिनीमानचोर गोपीवस्त्रापहारक । देहि मे तनयं कृष्ण वासुदेव जगत्पते ॥18॥

यहाँ भगवान श्रीकृष्ण को गोपियों के वस्त्र अपहरण करने वाले के रूप में वर्णित किया गया है। यह प्रसंग भगवान के लीला रूप को प्रकट करता है। उनसे संतान प्राप्ति की प्रार्थना की जा रही है और उन्हें वासुदेव तथा जगत्पति के रूप में वंदन किया जा रहा है।

अस्माकं पुत्रसम्प्राप्तिं कुरुष्व यदुनन्दन । रमापते वासुदेव मुकुन्द मुनिवन्दित ॥19॥

इस श्लोक में भगवान को यदुनन्दन (यदुवंश के स्वामी) और रमापति के रूप में पूजा जा रहा है। उनसे प्रार्थना की जा रही है कि वे पुत्र प्राप्ति का आशीर्वाद प्रदान करें। भगवान को मुनिवंदित (ऋषि-मुनियों द्वारा पूजित) कहा गया है।

वासुदेव सुतं देहि तनयं देहि माधव । पुत्रं मे देहि श्रीकृष्ण वत्सं देहि महाप्रभो ॥20॥

इस श्लोक में भगवान वासुदेव से पुत्र प्राप्ति की याचना की जा रही है। भगवान से अनुरोध किया गया है कि वे पुत्र का आशीर्वाद दें और भक्त की मनोकामनाओं को पूर्ण करें। भगवान को माधव और महाप्रभु के रूप में वंदन किया जा रहा है।

डिम्भकं देहि श्रीकृष्ण आत्मजं देहि राघव । भक्तमन्दार मे देहि तनयं नन्दनन्दन ॥21॥

इस श्लोक में भगवान श्रीकृष्ण को डिम्भक (बालक) देने का आशीर्वाद माँगा जा रहा है। उनसे पुत्र प्राप्ति की कामना की जा रही है। भक्त भगवान को नन्दनन्दन (नन्द बाबा के पुत्र) और राघव के रूप में सम्बोधित कर रहा है।

नन्दनं देहि मे कृष्ण वासुदेव जगत्पते । कमलानाथ गोविन्द मुकुन्द मुनिवन्दित ॥22॥

इस श्लोक में भगवान श्रीकृष्ण को नन्दन (नन्द बाबा के पुत्र) कहा गया है और उनसे पुत्र प्राप्ति की याचना की जा रही है। भगवान कमलानाथ, गोविन्द और मुकुंद के रूप में पूजित हैं।

अन्यथा शरणं नास्ति त्वमेव शरणं मम । सुतं देहि श्रियं देहि श्रियं पुत्रं प्रदेहि मे ॥23॥

इस श्लोक में भक्त भगवान को अंतिम आश्रय मानकर प्रार्थना कर रहा है कि वे पुत्र और श्री (धन और समृद्धि) का आशीर्वाद दें। भक्त भगवान की शरण में आकर अपनी कामनाओं की पूर्ति चाहता है।

यशोदास्तन्यपानज्ञं पिबन्तं यदुनन्दनम् । वन्देsहं पुत्रलाभार्थं कपिलाक्षं हरिं सदा ॥24॥

यहाँ भगवान श्रीकृष्ण को यशोदा के पुत्र के रूप में वर्णित किया गया है, जो उनके स्तनपान कर रहे हैं। भगवान को कपिलाक्ष (लाल नेत्रों वाले) और हरि (जगत के पालनकर्ता) के रूप में पूजा जा रहा है। भक्त उनसे पुत्र प्राप्ति की प्रार्थना कर रहा है।

नन्दनन्दन देवेश नन्दनं देहि मे प्रभो । रमापते वासुदेव श्रियं पुत्रं जगत्पते ॥25॥

इस श्लोक में भगवान को नन्दनन्दन (नन्द बाबा के पुत्र) और देवेश (देवताओं के स्वामी) कहा गया है। उनसे पुत्र प्राप्ति की प्रार्थना की जा रही है। भगवान रमापति (लक्ष्मीपति) और वासुदेव के रूप में वंदन किए गए हैं।

पुत्रं श्रियं श्रियं पुत्रं पुत्रं मे देहि माधव । अस्माकं दीनवाक्यस्य अवधारय श्रीपते ॥26॥

इस श्लोक में भगवान माधव (लक्ष्मीपति) से पुत्र और श्री (समृद्धि) का आशीर्वाद माँगा जा रहा है। भक्त अपनी दीनता को व्यक्त करते हुए भगवान से प्रार्थना करता है कि वे उसकी याचना सुनें और आशीर्वाद प्रदान करें।

गोपालडिम्भ गोविन्द वासुदेव रमापते । अस्माकं डिम्भकं देहि श्रियं देहि जगत्पते ॥27॥

यहाँ भगवान को गोपालडिम्भ (गायों का रक्षक और बालक रूप में गोपाल) कहा गया है। उनसे डिम्भक (पुत्र) और श्री (धन) का आशीर्वाद माँगा जा रहा है। भगवान को जगत्पति (संसार के स्वामी) कहा गया है।

मद्वांछितफलं देहि देवकीनन्दनाच्युत । मम पुत्रार्थितं धन्यं कुरुष्व यदुनन्दन ॥28॥

इस श्लोक में भगवान श्रीकृष्ण, जिन्हें देवकीनन्दन कहा जाता है, से मनवांछित फल प्राप्त करने की प्रार्थना की जा रही है। भक्त भगवान से याचना कर रहा है कि वे उसकी पुत्र प्राप्ति की इच्छा को पूरा करें और उसे धन्य बनाएं। भगवान को यदुनन्दन (यदुवंश के नायक) कहा गया है, जो भक्तों की सभी इच्छाओं को पूरा करते हैं।

याचेsहं त्वां श्रियं पुत्रं देहि मे पुत्रसम्पदम् । भक्तचिन्तामणे राम कल्पवृक्ष महाप्रभो ॥29॥

इस श्लोक में भगवान श्रीकृष्ण से श्रेय और पुत्र प्राप्ति की याचना की जा रही है। भगवान को भक्तचिन्तामणि (भक्तों की हर इच्छा पूरी करने वाले) और कल्पवृक्ष (इच्छापूर्ति करने वाला वृक्ष) कहा गया है। भक्त प्रार्थना करता है कि भगवान उसकी इच्छाओं को पूर्ण करें और उसे पुत्र का आशीर्वाद दें।

आत्मजं नन्दनं पुत्रं कुमारं डिम्भकं सुतम् । अर्भकं तनयं देहि सदा मे रघुनन्दन ॥30॥

इस श्लोक में भगवान श्रीकृष्ण से आत्मज (स्वयं का पुत्र), कुमार (बालक), डिम्भक (नन्हा बालक), और अर्भक (शिशु) के रूप में संतान की प्रार्थना की जा रही है। भक्त भगवान को रघुनन्दन (भगवान राम, रघुकुल के नायक) के रूप में संबोधित कर रहा है और उनसे सदा संतान सुख की याचना कर रहा है।

वन्दे सन्तानगोपालं माधवं भक्तकामदम् । अस्माकं पुत्रसम्प्राप्त्यै सदा गोविन्दच्युतम् ॥31॥

इस श्लोक में भगवान सन्तानगोपाल (जो संतान का सुख देते हैं) की स्तुति की जा रही है। भगवान को माधव (लक्ष्मीपति) और भक्तों की कामनाएं पूरी करने वाले कहा गया है। उनसे संतान प्राप्ति के लिए प्रार्थना की जा रही है, जो गोविन्द और अच्युत (अविनाशी) के रूप में पूजित हैं।

ऊँकारयुक्तं गोपालं श्रीयुक्तं यदुनन्दनम् । कलींयुक्तं देवकीपुत्रं नमामि यदुनायकम् ॥32॥

इस श्लोक में भगवान श्रीकृष्ण, जिन्हें ऊँकारयुक्त (जिनसे ऊँ की ध्वनि उत्पन्न होती है) कहा गया है, की स्तुति की जा रही है। भगवान को गोपाल, श्रीयुक्त (लक्ष्मी सहित), और देवकी के पुत्र के रूप में वंदन किया गया है। उनका नाम यदुनायक (यदुवंश के स्वामी) है और भक्त उनसे प्रार्थना कर रहा है।

वासुदेव मुकुन्देश गोविन्द माधवाच्युत । देहि मे तनयं कृष्ण रमानाथ महाप्रभो ॥33॥

इस श्लोक में भगवान श्रीकृष्ण को वासुदेव, मुकुंद (मोक्षदाता), गोविन्द, माधव (लक्ष्मीपति) और अच्युत कहा गया है। उनसे पुत्र प्राप्ति की प्रार्थना की जा रही है। भगवान को रमानाथ (लक्ष्मीपति) और महाप्रभु (महान प्रभु) के रूप में वंदन किया गया है।

राजीवनेत्र गोविन्द कपिलाक्ष हरे प्रभो । समस्तकाम्यवरद देहि मे तनयं सदा ॥34॥

इस श्लोक में भगवान श्रीकृष्ण को राजीवनेत्र (कमल के समान नेत्र वाले) और कपिलाक्ष (लाल नेत्रों वाले) कहा गया है। भगवान से समस्त इच्छाओं की पूर्ति और पुत्र प्राप्ति की प्रार्थना की जा रही है। भगवान को हरे (जगत के पालक) और प्रभु कहा गया है।

अब्जपद्मनिभं पद्मवृन्दरूप जगत्पते । देहि मे वरसत्पुत्रं रमानायक माधव ॥35॥

इस श्लोक में भगवान को अब्जपद्मनिभं (कमल के समान) और पद्मवृंदरूप (कमल के समूह के समान) कहा गया है। भगवान से श्रेष्ठ पुत्र प्राप्त करने की याचना की जा रही है। भक्त भगवान को रमानायक (लक्ष्मीपति) और माधव कहकर संबोधित कर रहा है।

नन्दपाल धरापाल गोविन्द यदुनन्दन । देहि मे तनयं कृष्ण रुक्मिणीवल्लभ प्रभो ॥36॥

इस श्लोक में भगवान श्रीकृष्ण को नन्दपाल (नन्द बाबा के रक्षक), धरापाल (पृथ्वी के रक्षक), और यदुनन्दन (यदुवंश के नायक) कहा गया है। उनसे पुत्र प्राप्ति की प्रार्थना की जा रही है। भगवान को रुक्मिणीवल्लभ (रुक्मिणी के पति) और प्रभु के रूप में वंदन किया गया है।

दासमन्दार गोविन्द मुकुन्द माधवाच्युत । गोपाल पुण्डरीकाक्ष देहि मे तनयं श्रियम् ॥37॥

यह श्लोक भगवान श्रीकृष्ण की स्तुति करता है, जिन्हें दासमन्दार (दासों के लिए कल्पवृक्ष), गोविन्द, मुकुंद, और माधव कहा गया है। भगवान को गोपाल (गायों के रक्षक) और पुण्डरीकाक्ष (कमल के समान नेत्रों वाले) के रूप में संबोधित कर उनसे संतान और श्री की प्राप्ति की प्रार्थना की जा रही है।

यदुनायक पद्मेश नन्दगोपवधूसुत । देहि मे तनयं कृष्ण श्रीधर प्राणनायक ॥38॥

इस श्लोक में भगवान श्रीकृष्ण को यदुनायक (यदुवंश के स्वामी), पद्मेश (लक्ष्मीपति), और नन्दगोपवधूसुत (नन्द बाबा और यशोदा के पुत्र) कहा गया है। भगवान को श्रीधर (लक्ष्मी के धारणकर्ता) और प्राणनायक कहा गया है। उनसे पुत्र प्राप्ति की याचना की जा रही है।
